- 30 mei 2019
- Posted by: dwvLOB2
- Categories: Onderwijs, VO

Op 21 januari 2019 heeft Paul Rosenmöller, voorzitter VO-raad mede namens Stichting Platforms vmbo (SPV), Platform Theoretische Leerweg en het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (SLO) een advies over de praktijkgerichte component in de nieuwe leerweg (GTL) aangedragen op verzoek van mevrouw Oppers, Directeur-generaal ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
Aanleiding: Onderdeel van het programmaplan Sterk beroepsonderwijs is de programmalijn van een nieuwe leerweg in het vmbo waarin de gl en tl samengebracht worden in één leerweg en waarin iedere leerling onderwijs volgt met een praktijkgerichte component. Hiermee wordt beoogd dat alle vmbo-leerlingen in een praktijkgerichte context kennis en vaardigheden aanleren waarbij ze zich tegelijkertijd oriënteren op verschillende sectoren en beroepsmatige contexten. Doel hiervan is de aansluiting op het vervolgonderwijs in mbo of hbo (via de havo) te verbeteren.
Samenvatting advies: Het programma van de nieuwe leerweg bestaat voor alle leerlingen uit zes avo-vakken, de verplichte vakken Maatschappijleer, CKV en LO en de praktijkgerichte component. De nieuwe leerweg met praktijkgerichte component heeft de volgende kenmerken/kaders:
- de praktijkgerichte component geldt voor alle leerlingen;
- de praktijkgerichte component wordt ingevuld aan de hand van een set van vaardigheden;
- er wordt gewerkt met levensechte en contextrijke opdrachten;
- er wordt samengewerkt met bedrijven en instellingen uit de regio;
- de praktijkgerichte component biedt de mogelijkheid van keuzes en maatwerk voor scholen en leerlingen;
- LOB en de praktijkgerichte component zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden;
- de praktijkgerichte component is als aparte ‘onderwijseenheid’ herkenbaar aanwezig op het rooster van de leerlingen;
- de praktijkgerichte component wordt afgesloten met een schoolexamen;
- de praktijkgerichte component heeft wat zwaarte betreft een vergelijkbare plaats in de slaagzak regeling als elk avo-vak;
- de onderwijstijd te besteden aan de praktijkgerichte component bedraagt als richtlijn minimaal een dagdeel per week in het derde en vierde leerjaar.
De verdere concretisering en explicitering van de praktijkgerichte component in de nieuwe leerweg zal moeten plaatsvinden in een (ontwikkel-)pilot. Scholen zullen in een zo vroeg mogelijke fase de mogelijkheid moeten krijgen om te experimenteren met de omvorming van hun onderwijs binnen de gestelde kaders.
Update januari 2020:
Het advies is uitgewerkt in een kader ‘praktijkgericht programma nieuwe leerweg’. Versie jan 2020. Dit kader is hier te downloaden.