De NOT vanuit LOB

In deze rubriek delen we inspiraties van onze fictieve CSI-scholen. Lees hier hoe zij loopbaanontwikkeling binnen de scholen vormgeven. Dit keer LOB Novel College: De NOT vanuit LOB.

Een leven lang leren kan in een klas, met een geaccrediteerde opleiding, stages en een formele titel. Of heel informeel, door het bezoeken van beurzen, het lezen van vakliteratuur, het leren van collega’s en het volgen van online cursussen. In deze blogs geven we je een kijkje in onze professionalisering.

Op 24 januari ben ik naar de NOT geweest. Ja, ik hoorde er al veel over via Twitter. En ja, ik had me al ingesteld op een drukke middag vol onderwijsgekken. Maar aangezien het mijn eerste keer op de beurs was, had ik geen idee wat ik nou echt moest verwachten.

Nadat ik om 12.00 uur op Utrecht Centraal een oud collega oppikte om een gezellige middag mee te hebben, liepen we naar de Jaarbeurs. Koud, nat en druk! Onderweg al. Nu waren de webwinkeldagen ook in volle gang, dus ik hoopte stiekem dat niet alle drukte gericht was op het onderwijs. Aangekomen bleken er maar liefst 3 megahallen voor de Nationale Onderwijs Tentoonstelling. Het leek wel of niets te gek was om mensen naar je standje te lokken. Dus na het verkrijgen van onze badge (en voor mij gelijk het dilemma, ben ik vo, mbo of overige?) besloten we te starten in hal 3.

Hal 3 stond vol grote uitgevers (vooral po) die op paviljoens hun waren tentoonstelde. Nieuwe methodes, digitale hulpmiddelen en gadgets voor het klaslokaal. Complimentenkaartjes, posters, hebbedingetjes, vooral heel veel informatie, lokkertjes en werkvormen. Hoewel leuk, vond ik het ook een beetje aanvoelen als een braderie. Juffen en meesters die zich stonden te verdringen voor klassenmateriaal tegen ‘beursprijzen’ die nog steeds pittig waren.

Tot mijn verdriet was er in hal 3 weinig te vinden rondom LOB. Deviant (mbo) is bezig met een nieuwe methode voor het mbo. Daar heb ik samples van gezien en een mooi spel meegekregen om met teams in gesprek te gaan over de zin en onzin van zaken rondom onderwijsvernieuwing. Ik ga nog met Deviant in gesprek over hun nieuwe methode, maar mijn eerste indruk is dat het vooral een herhaling is van stappen die naar mijn idee allang op het vo gezet hadden moeten worden. Jammer als het mbo dat dus niet ervaart en er vraag is naar dergelijke methodes. Dat wil vooral zeggen dat de doorlopende LOB-leerlijn nog niet is wat hij kan/moet zijn. Ik bedoel hier niets negatiefs mee tegen Deviant en hun product, maar ik baal er wel van dat het nodig is. Het zou zoveel gaver zijn als Deviant aan de slag zou kunnen met juist de loopbaansturing ná het mbo. Denk aan solliciteren, omgaan met tegenslagen in je carrière, het voeren van salarisonderhandelingen en het kiezen van bijscholing uit een woud van aanbieders.

In de innovatiestraat kwam ik Proeftuin LOB nog tegen. Een knalgroen boek met online methode, die volgens mij iedere decaan de afgelopen tijd wel in zijn of haar postvak gevonden heeft. De eerste kennismaking hield voor mij het midden tussen een LOB-methode light, en een gedegen methode voor studielessen in de brugklas. Een veilig klasklimaat, wie ben ik, hoe is de klas en hoe gaan we met elkaar om, staan centraal. De LOB-competenties worden allemaal wel aangestipt, maar ik mis de vrijheid voor leerlingen en mentoren om te verdiepen, creatief aan de slag te gaan en maatwerk te leveren. Maar wie weet ligt dat heel anders in de hogere jaren. Het is tenslotte een leerlijn.

In hal 1 en 2 hadden mijn collega en ik het snel gezien. We hebben met diverse mensen gesproken, foldertjes meegenomen, indrukken opgedaan, maar er stond weinig voor ons vakgebied. Wél heb ik bij de stand van het ministerie gesproken over het belang van LOB. Hoe scholen LOB kunnen integreren in de vakken en het PTA, hoe we een doorlopende leerlijn kunnen versterken en hoe het loopbaandossier voor vooral vmbo-t er in de praktijk uit mag zien. Komende week heb ik nog een telefonisch gesprek met een van de ambtenaren die mee kan denken en met mij in gesprek gaat over de informatievoorziening vanuit de overheid.

Na vier uur over de beurs gewandeld te hebben en een tas vol promotiemateriaal rijker, verlieten we de jaarbeurs. Mijn conclusie? De NOT is een leuke dag uit als je gericht op zoek bent naar nieuwe methodes, inspiratie of netwerkcontacten. Maar als je een beetje ICT vaardig bent kun je online prima aan je informatie en contacten komen. Dat was voor mij dan ook het grootste struikelblok. Bepakt en bezakt op een drukke beurs eerste contacten leggen is niet helemaal mijn ding. Ik lees me liever in, stel gerichte vragen en wil echt tot begrip komen. Zo’n kennismaking/verkooppraatje/vriendelijk vragen stellen is niet zo mijn sterke kant.

Eindoordeel?

LOB moet nog veel meer op het netvlies komen te staan van de grote uitgevers, maar daar kan je ze beter een op een van overtuigen dan op zo’n druk maar gezellig circus.

© 2019, Wendy Kers, Kers & Kers Loopbaancoaching, De Wereld Van LOB.

preloader

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten