Werken met een bore-out

Misschien ken jij ze ook wel in je omgeving, mensen die zoveel werk moeten verzetten dat ze er ziek van worden. Ze krijgen een Burn-out van alle drukte en stress op het werk. Maar wist je dat je ook mensen hebt die ziek worden van verveling op het werk. Die aan het begin van de werkdag al aftellen totdat ze weer naar huis mogen? Deze mensen hebben last van een zogenaamde Bore-out.

Letterlijk betekend het dat ze uitverveeld zijn. Het werk wat ze doen en de verantwoordelijkheid die het werk met zich meebrengt, is voor deze mensen niet meer genoeg om plezier te hebben in hun werk. Nu denk je waarschijnlijk, zo’n dag heeft iedereen toch weleens? Dat je de hele dag eigenlijk niets anders doet dan het controleren van je mail of het kletsen met collega’s? Een dagje is dat niet zo erg, maar wat als elke werkdag zo traag gaat als een slak en je echt geen voldoening meer haalt uit je werk?

Een Bore-out herken je aan bijna dezelfde symptomen als een Burn-out. Van de verveling wordt je geïrriteerd, lusteloos, moe en slaap je slecht. Na verloop van tijd wordt je er zelfs somber van en praat je minder met je omgeving. Je raakt meer in jezelf gekeerd. Bore-outs zijn vaak het gevolg van een gebrek aan uitdaging op je werk of het ontbreekt aan een click met het project waarmee je bezig bent. Je doet je werk dan wel, maar weet eigenlijk niet wat jou bijdrage toevoegt aan het geheel. Soms zie je ook de noodzaak van je werk niet meer in.

Bore-outs kunnen ook optreden wanneer jij je sneller ontwikkeld dan je baan. Je hebt bijvoorbeeld een cursus of nieuwe opleiding gevolgd voor een project, maar in je dagelijkse werkzaamheden wordt geen beroep gedaan op die kennis. Voor wie doe je het dan eigenlijk?

Toch is het oplossen van een Bore-out vrij simpel. Je baan moet zoveel mogelijk met jou en je behoeftes meegroeien. De behoeftes die jij hebt in je werk, verschillen per levensfase waarin je je bevindt. Aan het begin van je carrière zal je vooral willen laten zien wie je bent, wat je kunt en wat je waard bent, terwijl je aan het einde van je carrière meer waarde kan hechten aan gezellige collega’s en een baan die je kunt volhouden tot je pensioen.

Om een Bore-out te doorbreken kan je op zoek gaan naar een baan die meer uitdagingen en verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Maar zover hoef je niet te gaan. Wanneer je voor jezelf duidelijk kan krijgen wat je innerlijke drijfveren zijn, welke talenten je bezit en hoe je deze het beste kan benutten, kun je je huidige baan al een stuk passender en uitdagender maken. Probeer bijvoorbeeld voor jezelf korte deadlines te stellen en jezelf op te geven voor projecten die voor jou nieuw zijn. Zo doe je nieuwe contacten op en leer je wat bij over je vakgebied. Je stelt jezelf voor een uitdaging. Probeer er ook achter te komen hoe je werk gewaardeerd wordt. Voldoening in je werk is belangrijk om je verantwoordelijk te voelen voor de door jouw uitgevoerde taken.

Wanneer je er echt niet uitkomt, vraag jezelf dan eens af wat je als kind het liefste deed. Welke raakvlakken heeft die activiteit met je huidige baan. Waarom doe je het werk wat je doet en zou je dezelfde keuze weer maken als je weer student zou zijn? Natuurlijk kan een loopbaancoach je hierin begeleiden en je helpen je werk weer tot een uitdaging te maken!

 

© 2012, Wendy Kers, Kers & Kers Loopbaancoaching.
2020 bijgewerkt voor Loopbaandenken.nl.