Doorstroomtoets in groep 8 om kansengelijkheid te vergroten

De afgelopen jaren maakten alle kinderen in groep 8 de eindtoets. Dit was een online toets of eentje op papier. Scholen mochten zelf een aanbieder kiezen (lees hier meer over in dit artikel). De eindtoets is een momentopname om te bekijken waar een kind staat in zijn of haar ontwikkeling en kan ondersteunend zijn bij het schooladvies.

Doorstroomtoets

Door nieuwe wetgeving [1] verandert per schooljaar 2023-2024 de eindtoets in groep 8 in een doorstroomtoets. Het doel van deze wijziging is om te benadrukken dat scholen op meerdere momenten kijken hoe leerlingen ervoor staan. De doorstroomtoets meet kennis en vaardigheden op het terrein van Nederlandse taal, rekenen en wiskunde. Ook kan de school ervoor kiezen om de toets in te zetten voor andere kennisgebieden. Net als nu kunnen scholen zelf wel bepalen van welke aanbieder zij de doorstroomtoets inzetten.

Proces:

Doorstroomtoets in groep 8 om kansengelijkheid te vergroten

Scholen melden zich tussen 1 oktober en 15 november aan voor een doorstroomtoets. Dan wordt in de periode van 10 januari tot en met 31 januari een voorlopig schooladvies opgesteld voor een passend onderwijsniveau. Vervolgens is nu wettelijk vastgelegd dat de afname van de doorstroomtoets moet plaatsvinden in de eerste of tweede week van februari. Mocht het nu zo zijn dat uit de uitslag van de doorstroomtoets blijkt dat de leerling over meer kennis en vaardigheden beschikt dan waarop het schooladvies berust, dan moet het advies worden bijgesteld – tenzij dit niet in het belang is van de leerling.

Op 24 maart wordt dan het definitieve schooladvies vastgesteld.  Gelijk daarna dienen leerlingen zich in de laatste week van maart aan te melden voor de middelbare school. Met het landelijk aanmelden op één moment wil met ministerie kansenongelijkheid tegengaan. Zo verwacht het ministerie dat alle leerlingen nu even veel kans hebben op een plek op de school van hun voorkeur en op het voor hen best passende niveau. Voor leerlingen die de overstap maken naar het vso geldt de centrale aanmeldweek niet.

Na plaatsing bij een middelbare school wordt over de leerling een onderwijskundig rapport opgemaakt. Hierin staan naast de administratieve gegevens en het definitieve schooladvies ook informatie over de onderwijshistorie en leerresultaten. Hiermee maken alle leerlingen een goede start bij de gekozen middelbare school.

Verbetering:

Met de oude wetgeving was het zo dat leerlingen zich in de loop van het jaar konden aanmelden. Leerlingen met een bijgesteld advies (verschil tussen het voorlopige en definitieve schooladvies) bleken een 7x kleinere kans [2] te hebben om op de gewenste school terecht te kunnen, omdat de meeste plekken tegen de tijd van het definitieve advies al vergeven waren. Met de wetswijziging wil Minister Wiersma dat elke leerling van groep 8 een gelijke kans heeft om naar school te gaan die bij hem of haar past, ongeacht uit welk gezin je komt of in welke wijk je school staat.

© 2023, Daniël Kers, De Wereld Van LOB.

 

[1] Staatsblad 2022, nr 135, Artikel 45b Wet op het primair onderwijs

[2] Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. (2022, 8 februari). Eerste Kamer stemt in met vaste aanmeldweek voor de brugklas. Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooladvies-en-eindtoets-basisschool/nieuws/2022/02/08/eerste-kamer-stemt-in-met-vaste-aanmeldweek-voor-de-brugklas