Let’s go digital

Waarom wij voor Apprentice kiezen, en jij dat ook zou moeten doen.

Zoals je al gezien hebt, zijn wij als loopbaanbegeleiders de ontwikkelaars van De Wereld Van LOB en STUVA. Zo’n methode ontstaat niet zomaar, daar gaat onderzoek aan vooraf, praktijktesten, ervaringen met allerlei methodes in verschillende onderwijstypen en zicht op de vervolgstappen van leerlingen. Je begint dan te schrijven, schrappen, schaven en testen tot er een complete methode ligt die leerlingen vooruithelpt. Maar dan? Een stapel PDF’jes rondsturen is niet praktisch. Alles jaarlijks in een ELO plakken is al beter, maar het overzicht en de integratie met andere vakken is dan lastig. Vandaar dat we besloten hebben met Apprentice in zee te gaan. Zij hadden al een mooie leeromgeving, de integratie met het profielwerkstuk en het jaarboek en wilde plannen voor CKV. Overal mooie haakjes om LOB en STUVA aan te koppelen dus. En aangezien zij met een database wilde gaan werken om materialen aan te bieden, was de samenwerking snel gevonden.

Als eindgebruiker wil je natuurlijk dat je leerling makkelijk door de stof heen kan. Dat je overzicht hebt, kan bijsturen en aanpassen waar nodig en dat de leerling de spullen kan meenemen naar het vervolgonderwijs. Of dat nu het gebruiken van het loopbaandossier is, het laten zien van de tijdlijn in een matchinggesprek of het gebruiken van eerdere ervaringen als voorbeelden voor de selectiebrief. Ook is het fijn dat docenten van verschillende vakken de studievaardigheden kunnen integreren in de lessen en projecten, zo komen generieke vaardigheden overal terug.

Rubrics vaardigheden

Handig in gebruik

Over die mogelijkheden beschikt Apprentice, dus daar zijn we maar wat blij mee. Ook heel fijn, vooral rondom het PTA en de overdracht naar een volgend schooljaar, de voortgangsbalken. Afhankelijk van hoe jij je schooljaar en de portal inricht, kun je per periode, competentie, loopbaangesprek of per les zien of de leerling op schema ligt, feedback kan gebruiken of klaar is voor verdieping.

Voeg daar de mogelijkheid van de rubrics aan toe (waar staat de leerling op welke competentie) en je ziet je leerlingen groeien. En zij zichzelf, belangrijk voor succeservaringen, zelfvertrouwen en het loopbaanvaardig worden. De deelfunctie met ouders, begeleiders of andere belangstellende is prettig, zo kan de leerling snel en simpel feedback krijgen uit verschillende hoeken. Voor scholen die werken met leerdoelen is dit inzicht heel fijn, omdat de leerling zelf ziet waar ontwikkelpunten liggen, zowel op studie- als loopbaanvaardigheden.

LOB tijdlijnDe tijdlijn geeft wat kleur en persoonlijkheid aan de ontwikkeloverzichten van de leerling en brengt school en vrije tijd samen. Zo kunnen leerlingen niet alleen bijzondere prestaties uit vakken en projecten etaleren, maar ook hun dagje uit naar een studentenstad, vrijwilligerswerk, sport en hobby’s. Zoals je ziet is de vormgeving wat zakelijk. Kleuren zijn beperkt en de functie gaat voor de vorm. Daar is bewust voor gekozen, de methode en het platform voldoen aan de regels rondom inclusief onderwijsontwerp. Prikkelarm met tekst die voorzien is van audio-ondersteuning en met ingebouwde voorbeelden vanuit verschillende achtergronden, loodsen we leerlingen de opdrachten door. In de opdrachten kunnen leerlingen vaak kiezen voor een manier van antwoorden. In tekst, video, vlog, verhaal, ze verwerken op eigen wijze hun loopbaanontwikkeling. De tijdlijn en het portfolio blijven voor leerlingen tot een jaar na diplomering beschikbaar. Handig voor versnellers, leerlingen die kiezen voor een breed basisjaar, maar ook voor leerlingen die kiezen voor de vavo of twijfelaars die switchen in februari.

En dat is dus waarom wij als decanen zelf werken met Apprentice.

 

© 2022, Wendy Kers, De Wereld Van LOB