Aanmeldprocedure bij het mbo ingewikkeld?

In deze rubriek delen we inspiraties van onze fictieve CSI-scholen. Lees hier hoe zij loopbaanontwikkeling binnen de scholen vormgeven. Dit keer LOB Novel College: Aanmeldprocedure bij het mbo ingewikkeld?

Hallo ik ben Nathalie en zit in 4 havo bij het LOB Novel College [1]. Ik wilde in eerste instantie naar het hbo en ben al ver in mijn oriëntatietraject voor de keuze van de school en opleiding. Ik dacht aan Toegepaste Psychologie bij Novelty Applied Sciences [2]. Volgens Denise, mijn vriendin uit 5 havo gaat het aanmelden heel makkelijk via Studielink. Met een DigiD inloggen en school en opleiding kiezen. Daarna enkele vragen beantwoorden over waarom je kiest voor die opleiding, cv en plusdocument meesturen en klaar was Kees. Klonk makkelijk.

Alleen heb ik besloten om niet (meer) naar het hbo te gaan, maar nu al uit te stromen naar het mbo. Wat een andere wereld is dat. Regulier, bol, bbl, mbo-sprint, mhbo en versnelde opleidingen. Een breed basisjaar of gelijk al instromen in je uitstroomrichting. Wat een gedoe en gepuzzel. Uiteindelijk heb ik wel mijn keuze kunnen maken. Ik ga versneld de opleiding onderwijsassistent doen. Dit duurt twee jaar, op voorwaarde dat ik mijn overgangsbewijs heb van havo 4 naar havo 5. Dat is nog wel een dingetje.

Maar goed, toen kwam de aanmelding. Wat een gedoe was dat. Aanmelden gebeurt bij MBO Novel niet centraal, maar via de schoolwebsite. Gelukkig werkte dat allemaal verder prima, maar aanmelden alleen was niet genoeg. Ik moest ook een loopbaandossier hebben. Dit loopbaandossier dient als start van mijn volgende stap in mijn loopbaan. (Eigenlijk best goed dat ze hieraan denken).

Waarom?

Alleen waarom die verschillende dingen en niet gewoon een online systeem waar alles in zit, net zoals bij het hbo. Ik besloot dit te vragen aan verschillende mensen van MBO Novel [3]. Dacht dat het wel een interessant bericht kon zijn voor in de schoolkrant.

Wat blijkt, is dat er een lange geschiedenis voor deze aanpak heeft gezorgd. Meer dan tien jaar geleden is het digitaal doorstroomdossier ontstaan vanuit het doel om als leerling extra informatie, die niet terug kwam in de schoolaanmelding, aan het mbo te kunnen geven. Vragen als zorg en begeleidingsbehoeften. Zowel de leerling als de mentor vult dit in en bij akkoord wordt het document naar de juiste vervolgopleiding gestuurd.

Een tijdje later kwam het loopbaandossier. Hiermee laat ik als leerling mijn loopbaanontwikkeling zien en onderbouw ik mijn studiekeuze. Dit loopbaandossier is handig om naar het mbo te sturen, zodat ze daar ermee verder kunnen. Mevrouw Havekes van MBO Novel legde uit;

“Aangezien scholen passanten zijn op de loopbaan van de leerling is het loopbaandossier een mooi peilinstrument als eind-samenvatting van jaren aan loopbaanontwikkeling op het VO en als start voor het MBO waar de leerling mee verder kan.”

Er zijn dus verschillende dingen belangrijk; aanmelden en het loopbaandossier. Daarnaast is er ook het plusdocument. Dit is een overzicht van mijn extra activiteiten die niet op mijn diploma staan. Gelukkig is dit bij LOB Novel College geïntegreerd in het loopbaandossier, anders waren het al drie verschillende dingen. Sommige mbo-scholen vragen zelfs nog naar een doorstroomdossier. Hierin staan dan vragen die niet bij de aanmelding aan bod zijn gekomen. Gelukkig heeft het MBO Novel gewoon een online leerling-omgeving waarin ik alles gewoon kan uploaden. 

Nu blijkt het ook zo te zijn dat MBO Novel College heel veel verschillende loopbaandossiers ontvangt. Er zijn naast ‘De Wereld Van LOB‘ waar ik mee gewerkt heb, ook nog tal van andere LOB-methodes met ieder een eigen loopbaandossier. “Af en toe komt het vraagstuk weer naar boven om toe te werken naar een landelijke aanpak met maar één vorm van loopbaandossier en één manier van aanmelden”, zei mevrouw Havekes. “Dat gaat nog niet gebeuren. Het verondersteld een eenduidige LOB-aanpak in het vo dat er niet is en er mij inziens ook niet moet komen. Niet voor niets zijn er tal van verschillende type scholen en leerlingen, ieder met een eigen aanpak. Maar waar we wel aan werken is om alles wat dubbel is, eruit te halen. Bovendien is het loopbaandossier van de leerling zelf en niet van de vo-school en ook niet van de mbo-school. Dit verschil moet dus blijven”, aldus Havekes.

Hier ben ik het zeker mee eens. Iedereen heeft een loopbaandossier. Deze vragen hoeven dan niet ook nog eens in het aanmeldformulier te staan en ook niet in het doorstroomdossier dat sommige scholen nog gebruiken. Als het niet één geheel kan zijn, zorg er dan in ieder geval voor dat het goed aanvullend is op elkaar.

Ik kijk daarom al uit naar de intake op MBO Novel. Ik moest me goed voorbereiden, want we gaan speeddaten met elkaar en met de begeleiders. Hier moet ik mijn verhaal waarom ik kies voor de opleiding onderwijsassistent en de versnelde variant goed kunnen uitleggen. Hier heb ik mijn loopbaandossier bij nodig. Ik heb daarom extra veel aandacht besteed aan een goed loopbaandossier. Bij de speeddates verwacht ik wel vragen te krijgen waarom ik niet gewoon naar het hbo ga en kies voor een mbo-opleiding. Dat moet ik nog even goed uitwerken in mijn loopbaandossier.

Nathalie, 4 havo, LOB Novel College.

[1] [2] [3] LOB Novel, Novelty Applied Sciences en MBO Novel zijn fictieve scholen binnen de wereld van Noa en haar vriendenclub; de fictieve begeleiders in de LOB-methode De Wereld Van LOB.

 

© 2019, Wendy en Daniël Kers, De Wereld Van LOB.Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten