- 4 februari 2020
- Posted by: dwvLOB2
- Categorie: HBO, MBO, Onderwijs, WO

Gemotiveerd zijn voor een opleiding is heel belangrijk. Dit vergroot namelijk je kans op succes en dat je met een goed gevoel de opleiding doorloopt. Veel studenten beginnen gemotiveerd aan een opleiding, maar verliezen naar een tijdje hun enthousiasme en motivatie. Sommige studenten kiezen ervoor om dan te stoppen met de opleiding en anderen gaan ongemotiveerd toch maar door. De vraag is alleen, hoe komt het dat je de motivatie hebt verloren?
De leeromgeving
Misschien merk je na een tijdje dat de opleiding toch niet bij je past. De opleiding blijkt dan in werkelijkheid tóch anders dan dat je vooraf had gedacht. Of je vindt de opleiding of het beroep wel leuk, maar de manier waarop de studie is vormgegeven niet. Hierbij praat je over de leeromgeving.
Als student kun je een aantal zaken in de leeromgeving veranderen, maar niet alles. Veel dingen liggen namelijk vast in onderwijsstructuren, lesplannen en zelfs wet- en regelgeving. Accepteren dat je niet alles kunt veranderen kan een oplossing zijn, net zoals het meedenken bij en het stimuleren van de dingen waar je als student wél vat op hebt. Als student kun je jezelf profileren als klassenvertegenwoordiger of deelnemen aan de studentenraad, academieraad, schoolraad en zelfs de landelijke studentenvakbond, om het onderwijs te verbeteren.
Er zijn ook verschillende zaken binnen je opleiding die ervoor zorgen dat je ongemotiveerd kan raken. Dit gebeurt als de manier van lesgeven en toetsing niet overeen komen met de beroepspraktijk. In het onderwijs en met name het beroepsonderwijs, is het belangrijk dat er een verband is tussen opleiding en beroep. Scholen proberen dit door werkvormen als projectonderwijs, beroepsproducten en probleemgestuurd onderwijs. Bij dit soort vakken wordt er vaak in groepen of in duo’s gewerkt. Voor sommige is dit een uitkomst, omdat ze het fijn vinden om samen te werken. Maar er zijn ook studenten die liever solo de opleiding doorlopen. Vaak is het niet eens zo dat studenten niet willen of kunnen samenwerken. Demotiverend is het alleen als een ander ‘beter’ is of meelift op jouw inspanningen. Een goede sfeer en duidelijke afspraken zijn daarom erg belangrijk.
Wat ook demotiverend kan werken is het gebrek aan keuzevrijheid binnen de opleiding en saaie vakken. Vakken liggen vast en zelfs de manier waarop je een opdracht moet maken staat veelal omschreven. Probeer daarom creatief te zijn binnen de gestelde kaders, zodat je jezelf wel kan uitdagen. De stage en praktijkopdrachten zijn hierbij goede mogelijkheden om te laten zien wat je in huis hebt en te doen wat jij wilt.
Extra hulp nodig om gemotiveerd te blijven?
Hulp vragen om weer gemotiveerd te raken is helemaal niet erg. Studieloopbaanbegeleiding helpt hierbij Dit kun je krijgen bij de loopbaanbegeleider van je opleiding of een externe zelfstandige loopbaanbegeleider of loopbaancoach. Praten lucht op en samen met jou wordt er gezocht naar oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld jouw persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) bespreken en een sterkte-zwakteanalyse maken. Ook het maken van oriënterende opdrachten gericht op je toekomst (zoals binnen De Wereld Van LOB) verhogen je motivatie, doordat het je een beter beeld geeft van de beroepspraktijk. Blijf niet denken dat je het niveau niet aan kunt of geen discipline hebt, maar schakel de hulp in van een (studie)loopbaanbegeleider. Hierdoor kom je erachter waar jouw gebrek aan motivatie vandaan komt én hoe je weer gemotiveerd en enthousiast kunt raken. Binnen dezelfde opleiding of eventueel door over te stappen naar een andere opleiding.
© 2010, Wendy en Daniël Kers, Kers & Kers Loopbaancoaching
2020 aangepast voor De Wereld Van LOB.