- 8 december 2021
- Posted by: dwvLOB2
- Categories: MBO, Onderwijs, VO

Wellicht herken je het zelf wel. Vmbo-leerlingen die makelaar willen worden. Een leuk afwisselend beroep wat ook nog eens aardig wat verdient. Voor de vmbo-leerlingen betekent dit dat ze toch eerst een mbo-niveau 4 opleiding of de havo moeten doorlopen, om vervolgens naar het hbo te kunnen. De vraag die ik ieder jaar van best wat leerlingen krijg is, wat is nu een goede vooropleiding voor makelaar?
Eerst maar eens de basis. Makelaar word je door de hbo-opleiding ‘vastgoed en makelaardij’ te doorlopen. Met het overleggen van je hbo-diploma kan je je inschrijven bij het K-RMT register als ‘Kandidaat Register-Makelaar‘. Deze reguliere opleiding wordt op verschillende hogescholen aangeboden. Op studiekeuze123.nl staat bij de opleiding de volgende omschrijving:
“”Vastgoedvraagstukken worden bij de opleiding, in theorie en praktijk, vanuit verschillende perspectieven belicht, bestudeerd en onderzocht. Vanuit algemeen en bedrijfseconomisch, juridisch, marketing- en commercieel perspectief. Vanuit het oogpunt van waardemanagement, vastgoedbeheer, bouwkunde en beleggingsrendement. Je leert vastgoedvraagstukken in planologisch en stedenbouwkundig opzicht te bezien in het licht van alle betrokken stakeholders die bij verschillende vastgoedprocessen een rol spelen.”
Aansluitende mbo-opleiding
In één hbo-opleiding komt veel samen, wat op het mbo allemaal verschillende richtingen zijn. Zo zijn er meerdere mbo-opleidingen die allemaal aansluiten bij een specifiek onderdeel van makelaar.
Op internet vind je ook wel mbo-opleidingen richting ‘assistent-makelaar’. Dit zijn alleen particuliere opleidingen én geen echte volledige mbo-opleiding. Je kan het ook zien als een cursus op mbo-niveau. De particuliere instellingen die met ‘assistent makelaar’ wel een mbo-niveau 4 diploma beloven, geven het diploma ‘juridisch administratief medewerker’ af. Zolang de leerling nog geen 23 is moet hij doorleren tot minimaal een startkwalificatie. Dit betekent minimaal een mbo-niveau 2 of havodiploma. Dus hoewel de cursus zeker kan bijdragen aan het verbreden van kennis, moet de leerling daarnaast nog steeds een regulier mbo-diploma halen.
De MBO-raad en SBB geven aan dat er geen mbo-opleiding Assistent-makelaar bestaat, omdat de beroepsgroep zich hier niet hard voor maakt. Als de beroepsgroep vindt dat er een opleiding op mbo-niveau moet komen, dan wordt er een onderzoek gestart en daarna een kwalificatiedossier geschreven. Dit is nu dus nog niet het geval. Wel is er een keuzedeel geschreven die sommige mbo-scholen aanbieden als keuzedeel van de financiële- of commerciële opleidingen.
Wat is dan nu de beste mbo-route?
De leerlingen die via het mbo door willen richting hbo-vastgoed en makelaardij kunnen het beste kiezen voor een mbo-niveau 4 opleiding richting commercieel of juridisch en financieel dienstverlener. En dan stagelopen bij een makelaarskantoor en kiezen voor aansluitende keuzedelen. Dan hebben ze alvast veel praktijkervaring en beroepskennis. Ze kunnen vervolgens kiezen om na hun mbo-diploma te gaan werken of toch door te leren op het hbo.
© 2021, Daniël Kers, De Wereld van LOB